Emil Jönsson från Årsunda jublar efter sin första världscupseger
Sandviken

Första världscupsegern för Jönsson

Han var bäste svensk i sprint redan förra säsongen. Men den första världscupsegern har låtit vänta på sig.

Den kom i Canmore på lördagskvällen svensk tid.

-Det är så skönt så det är helt sjukt, sade en tagen Emil Jönsson då han till slut fick smaka segerns sötma.

Emil Jönsson är skidåkaren som har allroundambitioner. Men han har alltmer visat sig vara bättre i sprint än i traditionellt.

Han var tvåa i Stockholmssprinten förra vintern, då han blev trea och bäste svensk i sprintcupen, han var tvåa i Kuusamo i december, och sexa i VM-finalen i Sapporo förra vintern.

-Vad jag har längtat, hela sommaren efter förra säsongen. Det är högst upp man vill kliva hela tiden - så skönt att få göra det äntligen, sade han i telefon till TT.

Hans tidigare främsta framgångar har kommit i klassisik stil.

När triumfen kom så kom den i fristil.

-Ja, att få vinna i skate också, visa att man kan åka den tekniken också.

-Jag kände mig så pigg hela dagen. Man vet ju aldrig hur långt det ska räcka, men jag hade kontroll på heaten och har styrt precis som jag har velat och satte det ända in. Det är helt otroligt.

Bäst hela dagen

Den 22-årige gästriken från Årsunda dominerade från start till mål. Han var snabbast i tidskvalet, vann såväl kvartsfinal och semifinal som final - och när det gällde som mest övertygade han som mest. Jönsson ledde finalen från start till mål.

Han var klart först över mållinjen och bakom honom blev det fotofinish mellan tvåan Ivan Ivanov, Ryssland, rean Matias Strandvall, Finland och Nikolaj Morilov, Ryssland.

-Det kändes bra på hela upploppet, men man är så orolig att någon kommer bakom, man vågar inte tro att man är i ledning.

Det höll ända in i mål. Och segern innebar dessutom att Emil Jönsson gick upp i ledning i sprintcupen, eftersom ingen av de norska herrarna ens nådde semifinal och i motsats till onsdagens klassiska sprint hade en helsvart dag.

Då slogs Emil Jönsson ut i semifinal, vann B-finalen och blev sjua.

-Jag har en armbåge som är helt paj. Jag kunde inte staka som jag hade velat, sade han.

-Jag har armbågen hårt lindad nu också. Men i fristil stör det mig inte.

Norrmän bakom sig

Med 270 poäng är Jönsson före tre norrmän, närmast Tor Arne Hetland med 212 poäng. Fem av 13 tävlingar återstår.

Björn Lind råkade återigen ut för ett missöde, fick schweizaren Christoph Eigenmanns ena skida under sina i sista kurvan i samma semifinal som Jönsson vann, och där med var dagen förstörd. Den dubble OS-mästaren blev till slut tia efter en ny incident i B-finalen där hen blev fyra, och är femma i sprintsammandraget.

Robin Bryntesson såg också fräsch ut och spurtade till sig andraplats i sin kvartsfinal - bara för att diskvalificeras för spårbyte på upploppet och stannade på 28:e plats.

Men det var Emil Jönsson som tog den första manliga svenska världscupsegern den här säsongen. Han gick förbi Anders Södergen och är med 15:e plats bäste svensk i totala världscupen. Där är tjecken Lukas Bauer ohotad.

-Det var på tiden. Vi har stått och stampat utan att ha fått till det. Nu hoppas jag att de traditionella åkarna får till det också. Det här betyder mycket, sade herrkaptenen Bengt Stattin.

Peter Wikström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".