Gävle

Kassberg kan fortsätta som nämndeman

Sverigedemokraten och nämndemannen Jan Kassberg i Gävle kommer nu att uteslutas nu ur partiet efter att det uppdagats att han skänkt pengar till högerextrema rörelser. Men i praktiken kan han fortsätta sitt uppdrag som nämndeman vid förhandlingar vid Gävle tingsrätt.

Som Radio Gävleborg berättade i lördags har det visat sig att flera Sverigedemokrater i landet har skänkt pengar till högerextrema grupper.

En av dem som utpekas är Jan Kassberg, som sitter som suppleant i Sverigedemokraternas styrelse i Gävle och som dessutom är nämndeman i Gävle Tingsrätt. Det innebär att han är med och fattar beslut vid rättegångar som allmänhetens representant.

I Sverigedemokraterna får han inte längre vara medlem, men han kan i princip sitta kvar som nämndeman.

Moderaten Margareta Ekström-Pedersen, ordförande i Gästriklands Nämndemannaförening, ser allvarligt på Kassbergs agerande.

- Jag tycker att det är mycket allvarligt. Det hör ju inte hemma överhuvudtaget i svensk demokrati att man gör på det där viset, säger Margareta Ekström-Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".