Svetlana Mol-ogly arbetar på integrationsenheten i Bollnäs kommun.
Bollnäs

Språk och arbete viktigt för integrationen

Att kunna svenska språket och att ha ett jobb är två viktiga faktorer för att invandrare ska bli delaktiga i samhället. Det säger Svetlana Mol-ogly på integrationsenheten i Bollnäs kommun. I Bollnäs finns just nu omkring hundra kommunplacerade invandrare.

Förutom språket och arbete kan en kontaktperson betyda mycket för att få invandrare att bli delaktiga i samhället menar Svetlana Mol-ogly.

--De som har kontaktperson mår bättre och de känner sig säkrare och utvecklas fortare, säger Svetlana Mol-ogly.

För närvarande finns det ett 30 tal kontaktpersoner i Bollnäs men det behövs alltid fler tycker Svetlana Mol-ogly.

Antingen kan man vara kontaktperson för en familj eller bara för en person. Om man inte vill vara ensam så går det att engagera sig i olika grupper. Det finns exempelvis ett språkcafé, en musikgrupp och en grupp för ensamstående män.

Hur mycket man engagerar sig är individuellt säger Svetlana. Och hon ser gärna att även äldre blir kontakperson för invandrare.

– Äldre har oftast mer tid och de kan ibland känna sig ensamma och behöva någon att ta hand om, menar Svetlana Mol-ogly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".