Ockelbo

Förening vill "ta över" Åmot

På torsdag hålls ett stormöte för att bilda en ekonomisk förening för byn Åmot i Ockelbo kommun. Den ekonomiska föreningen ska ta över verksamhet från kommunen, kunna anställa vaktmästare och hemtjänst, serva föreningar, sporra turismen och mycket annat.

Redan nu finns ett byråd och den ekonomiska föreningen ska jobba för att samhället får behålla sin service och bygden sin livskraft. Byn har 470 invånare, skola, daghem, fritidshem, och bibliotek och enligt Margareta Lindblad i Byrådet finns det stor uppslutning bakom idén att låta en ekonomisk förening styra vissa verksamheter i Åmot.
- Avsikten är att den ekonomiska föreningen ska serva föreningarna i byn och jobba för att utveckla turismen och den ska kunna ha anställda och därmed behålla jobben på orten, säger Margareta Lindblad.
Redan i dag lagar äldreboendets kooperativ mat till skolbarnen och så kan maten köpas in från ortens affär. Eventuellt kan det också bli ett uppdrag för föreningen att ta över bensinmacken som OK hotar att lägga ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".