Gävle

GBC-anställda vill rädda kunskap

Vår speciella kunskap om beroendebehandling måste räddas. Det säger den 15 anställda som direkt hotas av uppsägning till följd av onsdagens beslut att avveckla kommunala Gävle Beroendecentrer, GBC.

Inte bara de anställda och missbrukarna själva, utan också landstinget har intresse av att kunskapen inte går förlorad, hävdar Anna Rydbäck, en av beroendemottagningens fem sjuksköterskor.

- Läkarna ringer ju till oss och gör förfrågningar om hur de ska behandla patienter i dagsläget, och de vet ju med sig själva att de bär inte den här kompetensen, säger Anna Rydbäck.

En fungerande avvecklingsplan för patienternas bästa och naturligtvis nya jobb för dem själva. Det är vad GBC-personalen hoppas på när socialförvaltningen och landstinget möts på torsdagskvällen för att diskutera saken.

Kjell Norman, en av landstingets divisionschefer som ska delta i mötet, tycker att det är befogade krav, men han lovar inget.

- Att vi ska sköta avvecklingen på ett klokt sätt tror jag både vi och Gävle kommun är överens om, men vi kan inte lova någonting när det gäller just kompetensen, säger Kjell Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".