Nordanstig

Fängelse för dödsolycka

En 47-årig man dömdes på torsdagen till ett års fängelse för att ha vållat en trafikolycka på E 4 som ledde till att en annan förare omkom.

Hovrätten för nedre Norrland fastställde på torsdagen det straff som Hudiksvalls tingsrätt tidigare utdömt på ett års fängelse för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri. Mannen dömdes även att betala cirka 300 000 kronor i skadestånd.

47-åringen, som kommer från Stockholmsområdet, körde E 4 norrut den 4 januari förra året.

Olyckan inträffade vid Vattrång i norra Hälsingland när mannen skulle köra om en lastbil, han gjorde då en kraftig missbedömning och törnade in i såväl lastbilen som i vajerräcket i mitten av körbanan. Vid kollisionen slungades bildelar över i mötande körbana.

Samtidigt kom en lastbil i motsatt riktning i det mötande körfältet. Föraren försökte väja undan de bilar som krockat och hamnade då vid sidan av vägen. Lastbilens förare omkom vid olyckan.

Den 47-årige föraren som orsakade olyckan saknade körkort och var dessutom alkoholpåverkad.

Sundsvall (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".