Ny lag retar zoohandlare

Från och med årsskiftet ska alla zoohandlare enligt lag ha genomgått en obligatorisk grundutbildning för att få sälja smådjur. Även krav på en rad specialutbildningar om skötseln av speciella djurgruppen införs i Djurskyddslagen, allt i syfte att ge djuren ett bättre skydd. Zoohandlarna själva är emellertid irriterade och varnar nu för att dom nya lagreglerna bara ökar risken för svarthandel med djur.
Orsaken är dels att utbildningarna blir dyra för de handlare som saluför många olika djur, dels att Jordbruksverket ännu bara godkänt en enda lärare för utbildningarna. Många zoohandlare har därför inte hunnit gå utbildningarna och Jordbruksverket har också redan beslutat att skjuta fram kravet på vissa av specialutbildningarna i ett eller två år. Tillsammans innebär det här att många zoohandlare kommer att bojkotta utbildningarna. Det säger zoohandlaren Kurt Holm i Gävle till SR Gävleborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".