Jens Leidermark, ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Gävle, tar JO-anmälan med ro. Foto Anders Ekholm
Gävle

Mamma JO-anmäler kommunen

Gävle kommuns sätt att fördela resurserna mellan olika förskolor har nu JO-anmälts av en mamma. Anmälaren Katrin Landelius vill att JO ska utreda om det är lagligt att göra som Gävle kommun - att ge mer resurser till förskolor där barnens föräldrar är lågutbildade, och att ge mindre resurser till förskolor där föräldrarna är högutbildade.

På Klintbergsgårdens förskola, där Katrin Landelius barn går, är barnens föräldrar i allmänhet välutbildade. Det gör att den förskolan får mindre resurser än en förskola där det går många barn till lågutbildade föräldrar.

Så blir det eftersom det i Gävle är föräldrarnas sociala status som styr hur mycket resurser barnets skola eller förskola får.
Ett system som Katrin Landelius tycker är orättvist.

Socialdemokraten Jens Leidermark som ordförande i Gävle kommuns Barn- och ungdomsnämnd tar JO-anmälen med ro och håller fast vid att Gävle kommuns sätt att fördela resurserna till förskolorna är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".