Daniel Widing jublar efter sitt 1-0-mål
Ishockey

Drömdebut slutade med bottennapp

Mål i första bytet i landslagsdebuten.

Brynäsforwarden Daniel Widing trodde knappt det var sant.

Ändå förvandlades drömdebuten till en kväll med mungiporna nedåt efter Tre Kronors bottennapp - 1-5 mot Slovakien.

Bara 2.54 hade gått av landskampen mot Slovakien i Västerås när den 25-årige Brynäsforwarden slog till i numerärt överläge.

-Först slog jag en tunnel på en av deras backar, sedan såg jag att skottet gick in. Det var jätteskönt. Jag tänkte - var det inte svårare än så här, berättade han.

Men visst skulle det bli svårare.

Efter den pigga och lovande starten vände allt snabbt. Två slovakiska mål i senare delen av den första perioden blev början till slutet för Tre Kronor i detta genrep inför hemmaturneringen i Globen med start på torsdag.

Dålig defensiv

Tre Kronor släppte in två mål efter dåligt försvarsspel.

-Vi gjorde en medioker match och var inte alls på alerten. Offensivt var det jättebra förutom att vi inte gjorde mål på chanserna. Men vi går bort oss i defensiven gång på gång, sade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

De två insläppta målen i första perioden gjorde att osäkerheten spred sig hos hemmalaget.

Det svenska spelet blev sämre och sämre och slovakerna kunde gång på gång straffa Tre Kronor. Linköpings Tomas Surovy sprättade upp 3-1 i nättaket bakom svenske målvakten Stefan Liv och spelade fram Ivan Ciernik till 4-1.

När Peter Fabus sköt 5-1 efter 17.30 av andra perioden började busvisslingarna komma från Västeråspubliken.

Fem debutanter

Daniel Widing var en av fem svenska debutanter. Tre av dem var bara uttagna till matchen mot Slovakien, hemmastjärnan Patrik Berglund, Färjestads stjärnskott Fabian Brunnström och Södertäljes Linus Klasen.

De kliver av nu.

Widing och Jonas Junland, Linköping, får chansen till revansch i LG hockey games.

-Det var inte kul att förlora, så det finns mer att göra, konstaterade Widing.

Till Globenturneringen kommer också förstärkning i form av Rögles backklippa Kenny Jönsson och forwardstrion Patric Hörnqvist, Djurgården, Nils Ekman, Chimik, och Andreas Johansson, S:t Petersburg.

Det lär behövas.

Widing tillhörde de svenskar som var piggast. Men det behövs bättre skärpa framåt och framför allt defensivt för att Tre Kronor ska kunna försvara fjolårets seger i hemmaturneringen och ta säsongens första seger i Euro hockey tour.

Bottennappet mot Slovakien var Tre Kronors fjärde raka förlust. I december kom Tre Kronor sist i Channel one cup efter tre raka förluster. Sverige börjar mot Ryssland på torsdag.

Göran Sundberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".