Gävleborg

Många skuldsatta tvingas till svartjobb

Omkring 10 000 personer i Gävleborgs län väntas få problem med att betala sina räkningar de närmaste månaderna. Det visar en larmrapport från Kronofogdemyndigheten. För att klara sig tvingas många skuldsatta till svartjobb.

Gävleborgarna har skulder till staten på 2 miljarder kronor och skuldberget bara växer.

Totalt i landet saknar minst 400 000 svenskar pengar till räkningarna, och många skuldsatta tvingas till svartjobb för att klara ekonomin.

- Jag kan tänka mig att 95 procent av alla som sitter i min sits måste dryga ut kassan på nåt vis, för vi kan inte leva på ingenting, säger en man som vill vara anonym.

Han levde ett normalt liv som egen företagare med ett antal anställda. När hans bransch gjorde en ekonomisk kovändning blev han ensam kvar med över 400 000 kronor i skulder. Skulderna har idag växt till en knapp miljon.

För att klara sig har han tvingats att jobba mot svart betalning.

- Det gagnar ju ingen egentligen, annat än just mig för stunden, och det gagnar inte den som ska betala ut svarta pengar heller, säger han.

I höst presenterar regeringen ett nytt förslag för att få bukt med det ständigt stigande skuldberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista