Sjukdagarna minskar. Foto: SCANPIX
Gävleborg

Sjukdagarna i Gävleborg minskar kraftigt

Antalet sjukskrivningar har stadigt minskat i Gävleborg. Under 2007 minskade antalet sjukpenningdagar med nästan 19 procent och det är bara två andra landsting som lyckats pressa ned antalet sjukdagar ännu mer.

Eva Alner Liljedahl, rehabiliteringschef på Försäkringskasssan Gävleborg säger i en kommentar att den positiv utvecklingen kan förklaras av ett gott samarbete med sjukvården, arbetsgivarna och arbetsförmedlingen.
Gävleborg placerar sig alltså som det län som förra året hade den tredje största minskningen i landet av antalet sjukpenningdagar. Sjukdagarna minskade med nästan 19 procent, från drygt 1, 7 miljoner dagar till 1,4 miljoner dagar.
En ytterligare orsak till Försäkringskassans ökande effektivitet är regeringens morot , den så kallade sjukvårdsmiljarden, som innebär att landsting som ett år sänker sjukskrivningarna mest också får större anslag året därpå.
- Det har haft betydelse att regeringen satt fokus på uppgiften att minska utbetalningarna, medger Eva Alner Liljedahl.
Det var enbart Norrbotten och Blekinge som minskade sjukpenningdagarna något mer än Gävleborg förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".