Gävleborg

Arbetslösa poängsattes i hemlighet

Utan att få veta det själva har nära 3 000 arbetssökande i Gävleborg bedömts och poängsatts. Projektet pågick under hösten och handlade om att med hjälp av ett profileringsverktyg rangordna personer efter deras risk att bli utförsäkrade.

Personuppgifter matades in i systemet, och resultatet blev sedan en siffra.

- Vi har fått fram resultatet som ett värde på en skala på 0-100. Om man får ett högt värde är risken större att man kommer att vara arbetslös om sex månader, säger Anna-Karin Heinsworth som ingått i Arbetsförmedlingens projektgrupp.

Syftet med dataprofilen var att kunna stötta de arbetssökande och sätta in rätt åtgärder för just den personen.

De uppgifter som de arbetslösa uppgav när de skrev in sig på Arbetsförmedlingen - ålder, tidigare jobb, arbetslöshetsperioder och så vidare - matades in i programmet och ut kom alltså ett värde.

Datainspektionen säger att det här väcker frågor, för om man rangordnar folk i allmänhet har de rätt att få veta det. Men att den arbetslöse fick en profil och ett värde berättade inte Arbetsförmedlingen.

-I och med att det är uppgifter de redan anger som arbetssökande när de skriver in sig så har vi valt att inte göra det, för att istället lägga fokus på att vi har ett bra samtal, där vi för den sökande fram emot att snabbt komma in i ett arbete, säger Anna Karin Heinsworth.

Projektet är avslutat och en utvärdering pågår, men Anna Karin Heinsworth ser verktyget som möjligt även i framtiden.

- Jag hoppas det, och då hoppas jag också att vi har möjlighet att informera de arbetssökande mer om det, så att alla är medvetna om att vi använder verktyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".