gävleborg

Drastiska sparförslag inom landstinget

Ta bort dagkirurgin i Sandviken, lägg ut ambulansverksamheten på entreprenad, minska öppettiderna på familjeläkarjouren och utred om vården av för tidigt födda kan läggas ned. Det är några av de drastiska åtgärder som landstingsledningen presenterade på torsdagen. Detta för att spara in 200 miljoner kronor.

Men samtidigt ska man satsa - till exempel ska operationssalarna i Hudiksvall och Gävle byggas om för 200 miljoner kronor.

Flytta dagkirurgin i Sandviken till Gävle, centralicera delar av barnsjukvården till det ena eller andra akutsjukhuset, lägg ut hela ambulanssjukvården på entreprenad, mindre hyrläkare och använd den personal som finns på ett effektivare sätt.

Listan kan göras lång på de besparingar, eller effektiviseringar, som landstinget föredrar att kalla dem, när landstingsdirektör Svante Lönnbark och de fem divisionscheferna på torsdagen presenterade en rad förslag för att spara in 200 miljoner kronor under 2008.

Besparingar som måste göras för att kunna utveckla andra områden. Den största av de investeringar landstinget ska göra är att bygga om operationssalarna i Hudiksvall och Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".