Ny kritik mot Sandvik

Efter förra veckans nyhet om att Sandvik samarbetar med företag som begår övergrepp på miljö och lokalbefolkning i Ghana kommer nu ny kritik mot Sandvik. Det är Banco fonder som hävdar att Sandvik även i Indonesien samarbetar med företag som kränker de mänskliga rättigheterna
Tonika Hirdman vid Banco Fonder säger till Radio Gävleborg att Sandviks samarbetspartner i Indonesien, PT Freeport, också gör sig skyldig till allvarlig miljöförstörning och övergrepp mot lokalbefolkningen. Trots det säljer inte Banco sina aktier i Sandvik just nu. Det beror bland annat på att det inte är Sandvik utan deras samarbetspartners som begår övergreppen. Banco avvaktar Sandviks agerande och hoppas att det sker en förändring . Tonika Hirdman vid Banco fonder är även kritisk till att det inte finns en enhetlig koncerntäckande policy om hur Sandvik ska agera i frågor kring mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Sandviks informationsdirektör Helené Gunnarsson medger att Sandvik känner till att företaget PT Freeport är omdiskuterat, men säger samtidigt att Sandvik inte vet om det är riktigt att PT Freeport verkligen kränker mänskliga rättigheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".