Fakta: Mjältbrand

Mjältbrand orsakas av bakterien Bacillus anthracis och drabbar främst djur. Fall bland människor är ovanliga och det saknas kända fall där en person har smittat en annan. Inkubationstiden är normalt ett till sju dygn, men i sällsynta fall betydligt längre.
Bakterierna kan bilda sporer, som kan överleva i djurprodukter och jord i åtskilliga år. När människor drabbas är det vanligaste att smittan tar sig in via huden, och orsakar ett djupt och varigt sår. Bakterierna kan sprida sig till lymfknutorna med blodförgiftning som följd. På ett tidigt stadium är behandling med antibiotika ofta effektiv, men dödsfall förekommer. Om den drabbade har ätit smittat kött, kan svalg och mag-/tarmkanal drabbas av mjältbrand. Inandning av sporerna orsakar svår lunginflammation. Dessa former kan snabbt leda till blodförgiftning och är mycket allvarliga. Den drabbade får ofta inte rätt behandling i tid och dödligheten är hög. Sjukdomen har fått sitt namn för att mjälten vid blodförgiftning svullnar på ett för mjältbrand karaktäristiskt sätt och celler dör. Brand är ett gammalt uttryck för lokal vävnads- eller celldöd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista