Gävle kommun brister i informationen

Fyra kommuner i länet har infört medborgarförslag, alltså gett alla medborgare rätt att lämna förslag till kommunfullmäktige. Men intresset varierar stort mellan invånarna i de kommuner som infört medborgarförslag. Medan förslagen rasar in i Bollnäs, har det i Gävle inte kommit ett enda förslag. Men så har kommunen heller inte aktivt informerat om möjligheten.
Grundtanken med medborgarförslag är öka demokratin och minska avståndet till beslutsfattarna. Trots det har Gävle kommun inte aktivt upplyst Gävleborna om den här nya möjligheten. Carina Järveback - ordförande för Gävle kommunfullmäktige - hoppas på de lokala medierna när det gäller att upplysa medborgarna om deras demokratiska rättigheter. Men i Bollnäs är läget ett annat. Bara i år har Bollnäs fått in en handfull medborgarförslag. Det har handlat om allt från att kommunen ska satsa på hästnäringen till tonåringar som känner sig diskriminerade när det är tjugo-årsgräns på krogen. Ärendena tas upp i kommunfullmäktige och går sen på remiss till de olika nämnderna. Ett ärende kan ta väldigt lång tid, från ett par månader upp till år. Men det behöver inte vara ett hinder, säger Bollnäs kommunalråd Evy Degerman. Än så länge har bara 44 av landets 290 kommuner infört medborgarförslag, men över 100 står på tur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".