1 av 2
Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Bussföretagaren Maria Wallner vill ha bättre vägar i Gävle. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Besvärande asfaltshål i Gävle igen

Återigen blir Gävle kommun nedringt av arga bilister som åker ner i så hål i asfalten. För några år sedan handlade det om dåligt underhåll av vägarna. Idag handlar det om det märkliga vädret som gör att det blir stora hål i asfalten.

På Tekniska kontoret i Gävle har man fått ta emot minst ett trettiotal samtal rörande asfalltshålen.

– Folk är upprörda äver att vi inte kan få ordning på vägarna, säger Leif Liljeberg, chef för gatu- och underhåll i Gävle kommun. 

Gävle kommun fick 60 miljoner kronor extra för att nyasfaltera många vägar i kommunen, vilket också verkställdes under sommaren 2007.

Men den milda vintern har gjort att smältvattnet rinner ner i asfaltsskrevorna och fryser sedan till is under natten. Asfalten sprängs då sönder och det blir stora hål.  

Under måndagen satt Gävle kommuns ansvariga för gator i ett krismöte i förvaltningshuset. Det går nämligen inte att få tag på nyproducerad het asfalt som måste till för att laga hålen. Det närmaste tillverkningsföretaget finns i Stockholm.

Gävle kommun och företaget Skanska ska nu försöka lösa problemet genom att få den heta asfalten transporterad till Gävle. Problemet är bara att det kan vara svårt att hålla den het hela vägen till Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".