Unga i Gävleborg har sex utan kondom

Ingen annanstans i landet säljs det det så mycket p-piller och dagen-efter-piller som i vårt län. Det visar statistik från Socialstyrelsen. Men samtidigt är det få ungdomar som använder kondom.
Utan kondom ökar risken för såväl oönskade graviditeter som könssjukdomar. Antalet fall av klamydia ökar kraftigt i Gävleborgs län. Läet ligger på femte plats i Sverige när det gäller antalet tonåringar som gör aborter. Högstadieeleverna Tea Boman och Malin Jonsson säger att kondom kan kännas pinsamt: -Många vågar inte fråga om de ska använda kondom. Då kan det kännas lättare att istället gå till ungdomsmottagningen och fråga efter ett dagen-efter-piller, säger Malin Jonsson. Tea Boman Boman tycker att skolan borde vara bättre på att berätta om hur viktigt det är med kondom. -Det var meningen att vi skulle ha sexualundervisning, men det blev inte av. Det verkar inte vara någon lärare som vågar prata om det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".