Gävle

Flera hundra kulturförslag har lämnats in

Tävlingen om vilken svensk stad som blir kulturhuvudstad 2014 går vidare och Gävle är med. I dag presenterades några av de omkring 500 förslag som lämnats in av gävleborna, förslag som ska visa att staden är värdig kulturstad. För att stärka positionerna har nu ytterligare tre personer knutits till projektet.

Projektet är en tävling, ett Europamästerskap i kultur, så uttrycker sig projektledningen. De som håller i trådarna som ska bli till den väv som kan visas upp och göra Gävle till kulturhuvudstad 2014.

Kulturell allemansrätt

Kulturell allemansrätt är Gävles projektnamn och under några månader har gävleborna kunnat lämna sina idéer. Det har kommit många förslag ett är X5000 - Läståget som presenteras av Gunilla Hagman som är skolbibliotekskonsulent, och är en idé som anknyter till Järnvägsmuseét.

För projektledningen gäller det nu att koppla ihop alla idéerna så att de ska passa in i ansökan till EU i slutet av oktober.

För att stärka sina positioner har Mikael Dunker, webredaktör, Majlis Lindström Toresson för bokmässan och Roland Dahlbäck senior adviser i eu-frågor knutits till projektet.

Och en av idégivarna är Lars Kranz från Wiij trädgårdar som brukar vara en vinnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista