Vindkraft Foto:Johan Nilsson/Scanpix
Bollnäs

Länets kommuner lär sig mer om vindkraftsutbyggnad

Energimyndigheten vill påskynda utbyggnaden av vindkraftverk i Sverige för att få ut mer energi. Det handlar om en ökning från dagens 800 vindkraftverk till uppemot 6000 år 2020. I Bollnäs pågår under onsdagen ett heldagsseminarie för länets kommuner som handlar om regelverk med mera.

Det behöver byggas flera tusen vindkraftverk de kommande 12 åren för att uppfylla energimyndighetens nya mål. Totalt handlar det om mellan 3000 och 6000 både på land och till havs.

Tidigare har det funnits ett mål att vindkraftverken i landet ska producera 10 TWh år 2015 men nu vill energimyndigheten höja planeringsmålet till 30 TWh år 2020, alltså tre gånger mer.

I Gävleborg har tio olika företag anmält intresse att bygga vindkraftverk på lika många ställen. Men det här är inga enkla frågor tycker Lars Åsberg samhällsbyggnadschef i Bollnäs.

– Svårigheterna för vår del i Gävleborgs län är att det är helt nya frågor för oss som vi inte konfronterats med på myndighetssidan tidigare och då behöver vi mer kunskap, säger Lars Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".