Bandy

Bollnäs missade slutspel

Bollnäs missade slutspel efter 8-5-förlust borta mot Villa. Däremot blir det slutspel för Broberg trots storförlust mot Sandviken i den sista omgången.

Stockholm (TT)

Hammarby visade i elitseriens sista omgång att hemmaformen håller i sig inför bandyslutspelet. En avslagen 4-1-seger mot Västerås var lagets 13:e raka hemmatriumf.

Dramatiken utspelade sig på annat håll när Broberg och Motala tog de två sista slutspelsplatserna.

Hammarby tog revansch för lektionen i premiäromgången som Västerås vann hemma med 10-4. I onsdagens match var Hammarby något vassare åt båda hållen. Framåt handlade det mest om Hammarbys skyttekung David Karlsson som gjorde tre mål och spelade fram till ett. Bakåt täppte hemmalaget till ytorna och när Västerås fick lägen visade hemmamålvakten Patrik Nordgaard att han har hittat slutspelsformen med flera frilägesräddningar.

-Det var en betydelselös match, men kanske lite viktigare för oss i och med att vi hade chansen att gå genom serien utan poängförlust hemma. Och det lyckades, vilket ju ger respekt, sade Hammarbys tränare och försvarsspelare Stefan ”Lillis” Jonsson.

-I kvartsfinalen mot Villa känns det som att det blir första gången i år som vi har förväntningar på oss och inte slår ur underläge.

Motalaglädje

Den stora dramatiken i elitseriens avslutning utspelade sig på annat håll.

Broberg, Bollnäs och Motala kämpade om två slutspelsplatser. Broberg låg på sjunde plats inför den 26:e och sista omgången, men var chanslöst i bortamatchen mot seriesegraren Sandviken. Sandviken ryckte till 3-0 redan efter 23 minuter och vann till slut med 10-2.

Brobergs hopp stod nu till att Motala tappade poäng mot Vänersborg eller att Bollnäs skulle förlora borta. Vänersborg hade inget att spela för och Motala vann med 4-1 efter bland annat två mål av Patrik Spångberg.

-Det var som att spelarna aldrig hade gjort annat än att spela såna här måste-vinna-matcher, säger Motalas tränare Ola Grönberg på telefon till TT.

Svår kvart

Sandviken valde att möta Motala i kvartsfinalspelet som inleds på söndag.

-Det är alltid positivt att möta lag som spelar bra bandy. Hur det än går kommer vi att lära oss mycket mot ett så rutinerat och bra lag. Det blir väldigt svårt, men vi ska göra vårt allra bästa.

Broberg gick ändå till slutspel, på bekostnad av hälsingekonkurrenten Bollnäs, som inte vunnit en enda match på bortaplan före matchen mot Villa. Och inte heller när en bortaseger behövdes som mest var det nära. Visserligen ledde hälsingelaget med 4-2 en bit in i första halvlek. Men tre snabba hemmamål före halvtid gjorde att Villa var ikapp och förbi. I början av andra halvlek kvitterade Bollnäs till 5-5. Men så gjorde Villa 6-5 och när Bollnäs satsade allt på att komma ikapp gjorde Villa ytterligare två mål och vann med 8-5.

Mattias Danielsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista