Polis och domstol kan inte hantera databrotten

Polisens tillslag mot databrottslighet i Gävleborgs län ökar lavinartat.För några år sedan beslagtogs i snitt tre till fem datorer per år. Idag beslagtar polisen runt 60 datorer varje år. Trots detta har inte polisen genomfört några personalförstärkningar för att kompensera den ökade databrottsligheten.
Per Åke Wexell, polisinspektör på databrottsenheten, ska nu med endast en kollega till hjälp nu försöka möta den stora ökningen. - Vi får sålla bort mycket och bara ägna oss åt det grövsta brotten för att hinna med, säger han. Bedrägerier ökar mest De brott som ökar mest på internet är bedrägerier där oförsiktiga användare får sina modem kidnappade när de surfar in på främst porrsighter. De blir uppkopplade mot ett betalnummer utan att veta om det och får sedan en chocktelefonräkning från porrföretaget i brevlådan. - Man ska komma ihåg att alltid bestrida sådana räkningar och inte acceptera dem om en minderårig slutit ett avtal, säger Per Åke Wexell. Domstolarna förstår inte Han är inte nöjd med hur domstolarna behandlar datorbrottslighet. - Nämndemännen i domstolarna är för gamla och har svårt att hänga med i den tekniska bevisningen vi lägger fram, säger han. Speciellt en härva med över 60 000 barnporrbilder som rullades upp i Gävle i vinter, upprör Per Åke Wexell. - Nämdemännen får se kanske hundra barnporrbilder av 60 000 och jag tror inte de förstår omfattningen av övergreppen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".