Ockelbo

Pensionärer tänder till på TV-spel

Tv-spel är inget nöje som enbart är förunnat ungdomar. Till äldreboendet Vibacka i Ockelbo har ett TV-spelskonsoll köpts in, och sedan några veckor tillbaka är det fritt fram för pensionärerna att spela.

Vibacka är ett av de första äldreboendena i Sverige som köpt in TV-spel, men i andra delar av världen, till exempel i Kanada och Spanien, har detta slagit stort.

- Vi såg spelet på en mässa i Stockholm, berättar Jessika Simonsson-Åberg, som är projektledare inom äldreomsorgen i Ockelbo.

- Först trodde jag att det skulle vara svårt för pensionärerna, men det har gått bra. De lär sig snabbt och tycker att det är roligt, fortsätter hon.Det nya inslaget i pensionärernas vardag har dessutom fångat forskaren Helena Tobiassons intresse. Hon är doktorand vid Kungliga Tekniska Högskolan, institutionen för människa och datorinteraktion.

Hon konstaterar att vi människor i den tekniska utvecklingen mer och mer använder våra fingertoppar när vi ”duttar oss fram i vardagen”. På Vibacka letar hon efter glädjen i rörelsen, och hon menar att resten av våra kroppar lätt glöms bort allt eftersom tekniken blir mer avancerad.

Elsa Grip, 90 år, njuter av att spela bowling eller något av de andra sportspelen.

- Klart man vill vinna, säger hon. Vinnarinstinkten har man där fast man är gammal.