gävle

Operationer ställs in med kort varsel

Operationer vid kirurgkliniken på Gävle sjukhus ställs in med mycket kort varsel. Orsaken är personalbrist på  intensivvårdsavdelningen. De inställda operationerna kan innebära risk för patienterna.

Operationer av den typ som kräver efterföljande intensivvård ställs i sista stund in vid kirurgkliniken på Gävle sjukhus.

Så sent som på själva operationsdagen kan patienter som ska opereras mot exempelvis aortabrock eller cancer i bukspottkörteln få veta att ingreppet har ställts in.

För överläkaren och urologen Benny Holmström är det jobbigt att tvingas lämna sådana besked.

– Det är klart att det är frustrerande. Det finns inga ord egentligen. De blir naturligtvis oerhört besvikna och det blir jag som läkare också, säger Benny Holmström.

Orsaken till de inställda operationerna är brist på intensivvårdspersonal.

Det måste finnas beredskap för efterföljande behandling vid intensivvårdsavdelningen, IVA som i första hand prioriterar akuta fall.

IVA har på grund av personalbrist tvingats minska sina tidigare åtta patientplatser till bara sex och då drabbas de planerade operationerna, förklarar Benny Holmström.

– Jag tycker det är mycket tråkigt att jobba under de här förutsättningarna att inte kunna ta hand om patienterna på ett bra och planerat sätt.

De inställda operationerna kan också få konsekvenser för patienterna.

– Det är en bedömningsfråga från fall till fall, men det finns alltid en risk när en planerad operation skjuts upp, säger Benny Holmström.

Ulf Öhrvall, chef för kirurgkliniken beklagar de inställda operationerna, men säger också att de hör till undantagen trots att de i år ökar i antal.

Han medger att uppskjutna operationer innebär en ökad medicinsk risk för patienterna. Det är inte bra att låta en patient som ska operera stora kroppspulsådern resa till Uppsala - men risken med resan måste vägas mot dålig vård i Gävle, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".