Älvkarleby

Dålig närvaro bland kommunpolitiker

Flera kommunpolitiker i Älvkarleby är ofta frånvarande från viktiga sammanträden där stor beslut tas. Det visar en granskning av närvarostatistik som Upplandsnytt tagit del av.

Granskningen, som gäller från 2007 till februari 2008, visade att barn- och ungdomsnämndens vice ordförande, socialdemokraten Björn Karlsson varit på 7 av 10 sammanträden. Socialdemokraten Ing-Marie Björn närvarade på 8 av 10 sammanträden. Moderaten Mats Östlund, som är ordinarie ledamot i barn- och ungdomsnämnden, dök upp på endast 6 av 10 sammanträden.

– Det var ingen oväntad statistik för min del, för jobbet har krävt min närvaro, säger Mats Östlund.

Av ersättarna var det 4 av 8 som dök upp vid mindre än hälften av sammanträdena. Av dessa kom moderaten Mikael Eriksson inte till ett enda sammanträde. 

Mats Östlund säger att den höga frånvaron beror på att fritidspolitikers förutsättningar att kombinera politiska uppdrag med ett vanligt jobb är under all kritik.

– Att vara fritidspolitiker kräver oerhört mycket. Det är oerhört många dagar påer månad som går åt.

Partiet Kommunens väl är också representerade i barn- och ungdomsnämnden i Älvkarleby, och de har till och med lagt in en motion där kritik riktas mot frånvarande förtroendevalda. Roger Skärberg är partisekreterare i Kommunens väl.

– De flesta är duktiga på att skicka sina ersättare, men det blir ingen kontinuitet eftersom man byter ut personerna.

Mats Östlund anser ändå att han gör ett bra jobb, trots frånvaron.

– Mycket av arbetet är ju det man gör mellan nämndsmötena också. Trots att jag varit bortrest väldigt mycket, så har jag ändå medverkat till att få fram underlag till de ståndpunkter vi lagt fram i nämnden.


Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".