Bandy

Magisk vändning av Edsbyn

Västerås hade 3-0 med dryga kvarten kvar mot Edsbyn. Det hjälpte inte. Edsbyn är klart för femte raka SM-finalen efter fyra mål på en dryg kvart.

-Otroligt, vilken moral, vilket gäng, sade matchhjälten Joakim Hedqvist.

Efter första halvlek talade inte mycket för att Edsbyn skulle nå Studenternas för femte året i rad, och ha chansen att förlänga sin guldsvit.

Västerås hade 3-0, vilket kunde varit ännu mer då Michael Carlsson förutom ett mål även träffat ribban och missat ett friläge.

-Vi visste att vi hade chansen trots att vi låg under. Vi har vänt matcher förr och visste att vi kunde göra det. Det var därför vi lyckades igen, sade Hedqvist som gav startsignalen till vändningen då 73 minuter spelats. Han dunkade in 3-1 på frislag, rakt upp i krysset. Sex minuter senare satte Peter Törnberg 3-2 på hörna, Edsbyns åttonde i andra halvlek.

Magisk kväll

-Törnberg sade på träningen i måndags att vi skulle skapa en magisk kväll, sade Edsbyns tränare Ola Johansson. Det gjorde vi verkligen.

-Men jag förstår inte varför man håller på med det här. Alla känslor kommer fram under en sån här match, det var det värsta jag har varit med om. Men trots att det såg svårt ut fanns aldrig tanken att ge upp, fortsatte han.

Edsbyn fortsatte att vaska fram hörnor i slutet av matchen. Hedqvist klippte in 3-3 med två minuter kvar, Edsbyns elfte i andra halvlek.

Så långt var matchen mycket en kopia av förra årets SM-final då Edsbyn hämtade upp 0-3 mot Hammarby. Skillnaden mot den matchen var att Edsbyn lyckades avgöra under ordinarie tid, i SM-finalen i fjol krävdes förlängning.

Tremålsskytt

Peter Törnberg missade Edsbyns tolfte hörna, innan Hedqvist själv bestämde sig för att skjuta den hörna som blev matchens sista, och avgörande i slutminuten.

-Jag sa till att jag tar den. Såg bara nätet, och Studenternas framför mig, konstaterade han med ett stort segerleende på läpparna.

Edsbyn blev första lag att vända 0-2 i matcher i semifinalserien till 3-2 och finalplats.

-Det hade vi pratat mycket om. Det hade kittlat oss kraftigt, göra något som ingen annan tidigare klarat av, sade Ola Johansson.

I lördagens final på Studenternas i Uppsala möter Edsbyn Sandviken. Lagen möttes i SM-finalen 2005, den vann Edsbyn med 6-4.

Medan hemmaspelarna tog emot jublet från hemmapubliken var besvikelsen i Västerås gigantisk. Närmare SM-final är svårare att komma.

Sune Karlsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".