Rättspsykiatrisk vård för mordbrand

Den 25-årige man som erkänt att han i somras brände ner Wennbergs Handelsträdgård i Gävle, dömdes idag i Gävle Tingsrätt för Mordbrand.
Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider mannen av en allvarliga psykisk störning, och han dömdes därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket betyder att domstolen tror att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet. I branden förstördes bland annat en unik samling pelargoner. Därför ska mannen dessutom betala skadestånd om sammanlagt drygt 250 000 kronor. Handelsträdgårdens försäkringsbolag har begärt ersättning om två miljoner, men rätten bedömde att en stor skuld kraftigt skulle försämra mannens möjligheter att bli frisk, och skrev ner beloppet. En förklaring till 25-åringens psykiska problem är säkert hans familj. Mordbrännarens pappa dömdes i somras till sju års fängelse för grov våldtäkt, sexuella övergrepp och misshandel av flera barn, däribland den 25-årige mannens syskon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".