Lejla får stanna

Lejla och resten av den avvisningshotade bosniska flyktingfamiljen Numanovic i Gävle FÅR stanna i Sverige. Efter tre års segsliten kamp för asyl och inte mindre än åtta ansökningar om uppehållstillstånd har den fram till idag gömda familjen till sist fått permanent upphållstillstånd. - Jag tycker att det är bra jag får gå ut i solen. Det var 7-åriga Lejlas reaktion när hon idag äntligen kunde lämna det hus i Norrsundet norr om Gävle där hon tillsammans med pappa Mirsad, mamma Elma och lillebror Sabahudin hållit sig gömd.
Det är enligt Utlänningsnämnden en sammanvägd bedömning av situation för den bosniska flyfamiljen som lett fram till uppehållstillståndet. Tungt i vågskålen vägde också Lejlas medfödda missbildning i tarmarna som kräver sjukhusvård och kanske en framtida operation. Enligt familjens advokat Tryggve Emstedt var det just oro för Lejlas vacklande hälsa och tecken på att hon höll på att glida in i en depression som slutligen bevekade Utlänningsnämnden Tidigare har det också konstaterats att makarna Numanovic mår mycket dåligt psykiskt och att även de är i behov av psykiatrisk vård. Familjens kamp mot myndigheterna har de senaste åren väckt stark opinion i Gävleborgs län. Förutom demonstrationer och insamlingar till Lejlas operation har ledande politiker i Gävle över partigränserna krävt att familjen ska få uppehållstillstånd. Landstinget Gävleborg som till en början vägrade att befatta sig med Lejlas vård, tvingades inför dessa solidaritetsyttringar att i en särskild Lex Lejla garantera att flyktingbarn har samma rätt till kostnadsfri sjukvård som andra barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".