Ovanlig finansiering av nytt resecentrum i Ljusdal

I Ljusdal har ett nytt resecentrum börjat byggas. Centret har finansierats på ett ovanligt sätt berättar Rolf Berg som är planeringschef i Ljusdals kommun: -Det som är speciellt är att vi har så många medfinansiärer. Kommunen är huvudman, och dessutom medverkar EU:s mål 1 södra skogslänsregionen, banverket, länsstyrelsen och landstinget.
Lite speciellt är också att kommunen bygger infrastruktur för järnvägen - kommunen bygger för banverkets räkning, och det har banverket inte varit med om tidigare, säger Rolf Berg till Radio Gävleborg. 16, 3 miljoner beräknas det nya resecentret kosta, och förutom att snygga upp i det slitna asfalterade stationsområdet ska ombyggnaden vid stationen i Ljusdal också ge en säkrare trafikplats. Tidigare har busshållsplatserna legat långt ifrån tåget och det har varit besvärliga övergångar. Nu bygger man ihop busshållplatserna med en ny tågperrong. Dessutom blir det en ny väntsal, så att man får överblick över hela banområdet. Redan den här veckan har bygget börjat, genom att man har börjat riva ur befintlig inredning i den del av stationshuset där den nya väntsalen ska ligga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".