Berhe Russom och barnen bakre raden Madeleine Sjödin, Alma Dahlström och Farah Sadek. Främre raden: Linus Iwarsson och Ehsay. Foto: Agneta Sundberg.
hudiksvall

Eldsjäl engagerad i barns fritid

Hundratals barn i Hudiksvall har under fjorton års tid fått hjälp med fritidsaktiviteter av Berhe Russom, som jobbar halvtid på invandrarkontoret med att integrera invandrarbarn i det svenska samhället. På dagarna arbetar han halvtid på Björkbergs skola som resursperson och fritidsledare - och på kvällarna skjutsar han barn från hela kommunen till fotbollsträning, ridhuset eller till dansträningen.

Med invandrarkontorets gula minibuss åker Berhe Russom runt i Hudiksvall och plockar upp barnen på kvällarna och skjutsar dem till deras fritidsaktiviteter.

Berhe gör ingen skillnad på om det är ett svenskt eller ett flyktingbarn, det är lika viktigt för alla att ha något att göra tycker han.

Det brukar vara svårast för invandrarflickor att hitta en hobby.

De förväntas i högre grad hjälpa till i hemmet, passa syskon, diska och städa, men Berhe Russom brukar engagera hela familjen för att visa vilken betydelse det har.

Berhe Russom kommer från Eritrea och han vet hur viktigt det är att integreras i det svenska samhället och en fritidsaktivitet är ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista