Jens Leidermark. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Gävle stänger av flest barn från förskolan

Gävle är den kommun i landet som stänger av flest förskolebarn till följd av obetalda dagisavgifter. De senaste fem åren har 188 förskolebarn stängts av. Pia Karlström som är förskolepedagog vid Mårdvägens förskola i Gävle tycker det är en överraskande hög siffra, men Jens Leidermark (s) försvarar kommunens avgiftspolitik.

Enligt en enkät som TV4 genomfört bland Sveriges samtliga kommuner, stänger Gävle kommun av flest förskolebarn i landet.

– Det är ju katastrof, för oftast är förskolan den trygga platsen för många barn, säger förskolepdagogen Pia Karlström.

– Jag blev förvånad att Gävle är så tufft, fortsätter Pia Karlström.

Av uppskattningsvis 10.000 barn som strömmat genom förskolan i Gävle de senaste fem åren är 188 avstängda barn en liten andel, men jämfört med Kristianstad och Uppsala som vardera har ett hundratal avstängda barn är det många.

Kristianstad och Uppsala kommer tvåa och tre i listan över de kommuner som stänger av flest.

Jens Leidermark, Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Gävle försvarar ändå kommunens jämförelsevis hårda avgiftspolitik.

– Konsekvensen kan bli svåra för oss annars om vi får sviktande betalningsmoral, menar Jens Leidermark.

Det finns familjer som har gratis förskola på grund av speciella omständigheter där exempelvis sociala myndigheter är inblandade.

– Det är de som har råd att betala men som ändå inte gör det som blir avstängda, säger Jens Leidermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".