gävle

Många Lex Sarah-anmälningar

Under förra året gjordes 35 Lex Sarah-anmälningar inom Gävle kommun som handlade om att personal kränkt äldre och handikappade. Det är fler än det totala antalet anmälningar i hela länet året före.

Enligt Lex Sarah är anställda inom kommunal omsorg skyldiga att anmäla kränkningar och andra missförhållanden på arbetsplatsen, och totalt anmäldes 46 oegentligheter inom Gävle kommun förra året. De allra flesta - 35 stycken - handlade om äldre och handikappade som på något sätt kränkts av personalen.

En man som inte ville äta, och som slängt sin gröt i vasken tvingade till exempel att äta upp gröten som en anställd plockat upp igen och lagt på en tallrik.

En annan man fick ligga en hel helg i sitt urin.

En kvinna blev snäsigt uppmanad att gå till sin säng, trots att det inte var möjligt. Kvinnan är nämligen rullstolsburen. Samma kvinna fick sin tröja söndersliten av personalen när de allt för hårdhänt klädde av henne.

En dement kvinna blev regelbundet utelåst från sitt rum dagtid, för att personalen ville förhindra att hon gick och lade sig för att sova.

En rad anmälningar handlar dessutom om ekonomiska kränkningar - stölder.

Men Vivi-Anne Sundqvist, omsorgsnämndens ordförande tycker ändå att de stora antalet anmälningar är ett gott tecken.

- Jag är väldigt glad att sådana här tråkigheter som inte får förekomma, att de kommer upp i dagen, och att man gör anmälningar. Det tycker jag är grundläggande för att vi ska kunna säga att vi säkrar att det finns bra kvalitet, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Ett verktyg som används i kampen mot kränkningar inom äldre och handikappomsorgen är Kompetensstegen, ett projekt där bland annat alla som jobbar med omvårdnad i någon form har fått minst fyrtio timmars utbildning i bemötande och etik. Där poängteras också varje medarbetares skyldighet att faktiskt anmäla en kollega som gått över gränsen i kontakten med en kund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista