Fallet Engla

Misstänkte mannen bosatt i Gästrikland

Den 42-årige man som anhållits som skäligen misstänkt för att ha fört bort 10-åriga Engla i Stjärnsund bor i Gästrikland och är sedan tidigare känd av polisen.

Mannen har nekat till brott i det första förhöret. Han greps i Skåne i måndags kväll och en röd Saab som han äger har beslagtagits av polisen.

Samtidigt fortsätter polisen på tisdagen att leta i Stjärnsund efter den försvunna flickan.

Mannen, som är i 40-årsåldern och alltså bosatt i västra Gästrikland, efterlystes på måndag eftermiddag och efter några timmar kunde han gripas på Hallandsåsen.

Vid Dalapolisens presskonferens på tisdagen antyddes att det är mannens bil som har lett polisen till honom.

Bilen var nämligen synlig på platsen där Engla försvann när hon cyklade hemåt på en skogsväg i Stjärnsund i Dalarna.

Nu ska tekniska undersökningar genomföras av mannens fordon och de däckspår som hittats på platsen, ska jämföras med däcken på mannens bil.

Men mannen från Gästrikland är alltså skäligen misstänkt för människorov, och möjligheten till andra gärningsmän utesluts inte.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare

För drygt tio år sedan dömdes han vid Gävle tingsrätt till fängelse i ett år och tio månader för försök till våldtäkt och misshandel.

Han har också dömts för sexuellt tvång och år 2000 dömdes han för sexuellt ofredande.

Senast på torsdag klockan tolv måste åklagare Patrik Säflund ha en eventuell häktningsframställan klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".