Gävle

Kränkningar inte skäl nog för avsked

Förra året anmäldes 35 fall av kränkningar mot äldre och handikappade inom omvårdnad Gävle. I de allra flesta fallen har ändå de anställda som gått över gränsen fått arbeta kvar på sitt jobb. Bara en person blev avskedad.

När det gäller missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen i Gävle som ledde till Lex Sarah-anmälningar förra året, så handlade drygt hälften om stölder. Närmare 10 000 kronor i kontanter, mediciner och i något fall smycken och prydnadssaker.
Ulla Yrefors, Personal- och administrationskonsult menar att det är just stölder från äldre och handikappade som kan leda till avsked, och så skedde i ett fall förra året.
När det gäller andra typer av kränkningar har de i något fall lett till att ett vikariat avslutats. Tre skriftliga varningar delades ut, och två personer omplacerades.
I förra veckan blev det känt att Sandvikens kommun köpt ut en anställd med 14 månadslöner efter att denne kränkt en brukare verbalt, men den lösningen tilltalar inte Ulla Yrefors.
- Vi ser ingen anledning till det, vi ser Lex Sarahanmälningar som så allvarliga när de kommer, och då ska man kunna hantera det här enligt de lagar och avtal som finns, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".