Bollnäs

Lärlingsutbildning startar på försök

Många elever klarar inte av den traditionella gymnasieskolan. I höst startar därför en landsomfattande försöksverksamhet med lärlingsutbildning som ska pågå till juni 2010. På Torsbergsgymnasiet i Bollnäs har utbildningen redan tjuvstartat.

Totalt finns 5 500 platser varav Torsbergsgymnasiet har 26 platser och intresset har varit stort.

– Det finns ett behov hos ungdomarna av den här typen av utbildning, säger gymnasiechefen Thomas Rotter.

På Torsbergsgymnasiet har man redan tjuvstartat med lärlingsutbildning men i höst deltar skolan i det landsomfattande försöket.

Många olika yrken

Platserna finns inom många olika yrkesområden, som exempelvis florist, plattsättare, bygg, fordon och vvs.

Håkan Hellbom är handledare på Vallviks bruk och han tror att det är nödvändigt med en lärlingsutbildning.

– Får man en elev som vill lära sig praktiskt så är han motiverad och jag tror det funkar bra så, säger Håkan Hellbom.

Tidigare när det har bedrivits lärlingsutbildning har många elever utnyttjats som billig arbetskraft. Det konstaterade Skolöverstyrelsen redan 1921 och 1930 stoppades systemet av arbetsmarknadens parter.

Därefter har det gjorts flera försök att starta lärlingsverksamhet igen. Men nu ska det ställas helt andra krav på utbildningen. Bland annat ska handledarna på företagen utbildas.

”Ett väldigt ansvar”

Mats Holm driver företaget Fotografen i Söderhamn och tycker att det känns bra eftersom det är ett ansvarsfullt uppdrag att ha lärlingar.

– Man känner ju ett väldigt ansvar för att de verkligen ska lära sig någonting och att det ska bli något bra av det hela, säger Mats Holm.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".