Faiq Al-Obaidy lärde sig om älgar i älgparken i Mo. Foto: Magnus Hansson
Bollnäs/Söderhamn

Asylsökande in i samhället via skogen

Nu tar Skogsstyrelsen tillsammans med Migrationsverket ett nytt grepp för att underlätta asylsökandes väg in i det svenska samhället. ”Genom skogen till samhället” heter projektet som ska lyckas med det.

Tanken är att asylsökande som kommer till Migrationsverket i Söderhamn ska få delta i olika aktiviteter med skoglig anknytning för att bland annat utveckla sina språkkunskaper.

Men huvudmålet med projektet är att de asylsökande ska få något att göra medan de väntar på besked om de får stanna eller inte.

En förstudie till projektet avslutades på onsdagen och Faiq Al-Obaidy, som kom från Irak för drygt fem månader sedan, tycker att han har lärt sig mycket under de tio veckorna.

– Hur man ska sköta skogen, naturen, djur och mycket annat också, säger Faiq Al-Obaidy via tolk.

Förstudien har genomförts i Bollnäs och Söderhamn och både asylsökande Irakier och Somalier har deltagit. Och det har varit en lyckad satsning, enligt Stefan Bodin från Skogsstyrelsen.

– Det har gått otroligt bra. De är otroligt tacksamma och det är kul att jobba med dem, säger Stefan Bodin.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista