Detaljplan Skärgårdens Hus
Söderhamn

Förslag på Skärgårdens Hus

Ska Söderhamn få ett Skärgårdens Hus? På torsdagen tas ärendet i upp kommunstyrelsen. ”Servicen måste ju förbättras om vi ska få behålla båtturister här”, säger Lennart Andersson, ordförande i Söderhamns kust- och skärgårdsförening.

Söderhamns kommun har de senaste fyra åren satsat på att utveckla skärgården genom att bygga uthyrningsstugor på öarna Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna.

Och på torsdagen diskuterar kommunstyrelsen om man ska satsa pengar på ett Skärgårdens Hus i centrala stan invid Söderhamnsån.

Enligt det idéförslag som finns uppskattas kostnaden till 23 miljoner kronor och ska generera uppskattningsvis 100 000 besökare under tre år.

Skärgårdens Hus föreslås bli centrum för såväl tur- och taxibåtstrafik som Söderhamns turistbyrå. Här ges också plats för en restaurang och en utställningslokal.

Lennart Andersson på kust- och skärgårdsföreningen ser huset som en nödvändig pusselbit för att locka turismen.

– Egentligen finns det inte så mycket turistanläggningar här, så de som kommer hit för att besöka skärgården har ju inte haft det så lätt, säger Lennart Andersson

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".