1 av 2
Josef Wiklund, biträdande närpolischef i Söderhamn. Foto Neta
2 av 2
Stefan Jonsson, biträdande områdeschef på Banverket i Gävle. Foto: Christian Höijer.
SÖDERHAMN

Polis kräver kameraövervakning på tågstationer

På bara en vecka inträffade två allvarliga olyckor vid två tågstationer i Hälsingland, en med dödlig utgång i Söderhamn. Nu kräver biträdande närpolischef Josef Wiklund att Banverket förbättrar kameraövervakningen. 

Inom Banverkets mellersta region så finns idag endast kameraövervakning av stationerna i Gävle, Sandviken och Sundsvall.

Men den senaste tidens olyckor och skadegörelse på tågperrongerna i länet har gjort att röster höjs för en ökad bevakning.

– Generellt är tågstationer tillhåll för de som tillfälligt behöver tak över huvudet och vi ser att det ofta är skadegörelse, säger Josef Wiklund, biträdande närpolischef i Söderhamn.

För att en ny övervakningskamera ska sättas upp krävs det att Banverket lyckas övertyga länsstyrelsen om dess nödvändighet.

Stefan Jonsson som är biträdande områdeschef på Banverket i Gävle säger att de är angelägna att samarbeta med alla inblandade myndigheter.

Men det handlar om stora kostnader. Övervakningssystemet i Gävle kostade exempelvis miljonbelopp att installera.

Ändå tror Stefan Jonsson, vid Banverket att antalet övervakningskameror blir fler i framtiden.

– Helt klart kommer vi att se en ökning av kameror, säger Stefan Jonsson.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".