Skärp trafiksäkerheten, lyder budkavlen. Foto: Micke Gustafsson / Scanpix
Ovanåker

Trafiksäkra idrottsresor belönas

Barn och ungdomar som skjutsas till träningar, tävlingar och matcher har rätt att färdas trafiksäkert. Det anser SEKO och Edsby bandy som på söndagen belönade Dalarnas och Hälsinglands Skidförbund, Svenska Golfförbundet och Linköpings Hockeyclub för gott trafiksäkerhetsarbete.

Varje dag rör sig mängder med idrottsaktiva och ledare i trafiken till och från träningar, tävlingar och matcher, till fots, på cykel eller i bil.
Mellan åren 1997 - 2005 omkom 58 personer i trafiken i samband med idrottsresor men mörkertalet är stort eftersom det här endast bygger på statistik från ett försäkringsbolag.
2001 började Seko och Edsby bandy utdelningen av så kallade Trafiksäkerhetsbudkavlar för att sprida budskapet att transporterna ska ske på ett trafiksäkert och miljanpassat sätt.

Goda föredömen belönas

Vid söndagens gudstjänst i Ovanåkers kyrka fick Dalarnas och Hälsinglands Skidförbund, Svenska Golfförbundet och Linköpings Hockeyclub ta emot årets budkavlar.
Stig Edvinsson hoppas att alla idrottsklubbar som tar emot budkavlarna förmedlar budskapet om trafiksäkra transporter vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".