Borgerlig fanborg? Foto: Scanpix
Gävle

Även borgerliga vill demonstrera 1:a maj

Kristdemokraterna i Gävle vill att alla politiska partier i Gävle ska gå ihop och demonstrera första maj mot en bättre uppehållspolitik för flyktingar i Sverige. Socialdemokraterna i Gävle ställer sig emellertid kallsinniga till inviten.

Marianne Nygren har engagerats av utvisningsärendena Reza Rezai och Enayatulla Adel. Hon är upprörd över att båda har fått sitta en månads tid på förvaret i Gävle, bara för att sedan släppas fria till att vänta på en avvisning ur landet.

Marianne vill nu påverka centern och folkpartiet att engagera sig mer i frågan och sätta tryck på moderaterna. Konkret vill Kristdemokraterna att man fryser avvisningar av etablerade flyktingar tills en ny lag träder i kraft någon gång under december.

Socialdemokraterna i Gävle ger dock förslaget om 1:a majdemonstrationer över partigränserna ett svalt mottagande.

Carina Holm, ombudsman för socialdemokraterna i Gävle tvekar av i huvudsak ideologiska skäl:

- Det känns inte naturligt att tåga med de borgerliga partirna just på 1:a maj, säger hon.

Carina Holm menar att de avvisade flyktingarnas situation ändå kommer att tas upp den första maj. Det är inte bara kristdemokrater, utan även många socialdemokratiska och vänsterpartistiska riksdagsledamöter som också vill debattera flyktingpolitik, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".