Dagen efter Engla Höglunds försvinnande gick 42-åringen in på den här bensinmacken i Torsåker för att handla. Foto: Joacim Lindwall
Fallet Engla

Flera erkännanden från 42-åringen

Uppdaterad 16:57
Den 42-årige mannen från Torsåker i Gästrikland som erkänt morden på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000, erkände på måndagen även ett våldtäktsförsök i Sandviken 2006. Dalapolisen har anmält sig själv efter att inte ha kollat upp ett tips om 42-åringen gällande Pernillamordet.

Redan vid lunchtid anmälde Dalapolisen sig själv för den ifrågasatta tipshanteringen. Anmälan ska utredas av riksenheten för polismål i Göteborg.

– Det brott man kan tänka sig är tjänstefel. Jag kommer inom kort att fatta beslut om någon utredning ska inledas, säger vice chefsåklagare Bo Lindgren till TT.

Vid en presskonferens i Borlänge på måndagsförmiddagen uttryckte polis och åklagare blandade känslor.

Hittad på skogsväg

– Jag är stolt över polisens arbete. Samtidigt måste vi självkritiskt ställa frågan om vi hade kunnat undvika tragedin. Skulle vi hanterat tipset om den nu misstänkte annorlunda, sade Dalapolisens länspolismästare Sven Olov Hellberg.

Englas kropp hittades sent på söndagskvällen i Gästrikland omkring fem-tio mil öster om Stjärnsund. Den tekniska undersökningen av fyndplatsen pågick hela måndagen. Ett stort område runt Englas kropp spärrades av och teknikerna sökte sig bit för bit fram till kroppen som fortfarande låg kvar på den knappt körbara skogsväg där den hittades. Det är ännu inte klarlagt om Engla dödades på fyndplatsen eller i trakten av Stjärnsund. Platsen där Engla påträffades ligger utanför det område som polis och frivilliga sökt igenom.

Erkänt ett brott till

Under måndagens förhör delgavs mannen misstanke om ytterligare ett brott, ett våldtäktsförsök i Sandviken 2006. Han erkände det brottet.

– Det kan väl inte uteslutas att det kommer ytterligare nya misstankar. Man blir ju lite orolig när det dyker upp nya saker vid varje förhör. Själv säger han att det inte finns mer nu, säger mannens advokat Jan Kyrö till TT.

Kyrö vill inte avslöja några detaljer kring mordet på Engla, men säger att det inte rört sig om ett sexmord.

Vid ett förhör på söndagen erkände mannen först mordet på en 31-årig kvinna i Falun 2000 och därefter mordet på Engla.

TT/SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".