Monika Bergius är bekymrad över sin restskatt. Foto: Joacim Lindwall.
gävleborg

Kassan drar för lite skatt

Försäkringskassan drar för lite skatt för sina kunder - något som gör att många får restskatt. Monika Bergius i Sätra i Gävle, som har varit sjukskriven i snart två och ett halvt år, har för andra året i rad fått en restskatt på drygt 6 000 kronor. Och hennes föregående restskatt hamnar nu hos kronofogden.

Men för Birgitta Sundkvist, som har jobbat på Skattverket i Gävle i nästan 30 år, är det ingen nyhet att människor som får ersättning från Försäkringskassan får restskatt.

- Jag har ofta kommit i kontakt med medborgare som fått kvarskatt som har ersättning från Försäkringskassan, säger hon till SR Gävleborg.

Förra veckan var ingen rolig vecka för Monika Bergius från Sätra i Gävle: Först fick hon ett brev från Skatteverket där det stod att hon hade fått en restskatt på drygt 6 000 kronor, dagen efter fick hon ytterligare ett brev där det stod att att hennes föregående restskatt skulle skickas till kronofogdemyndigheten.

Och Monika Bergius är inte ensam om att få restskatt. Både Skatteverket i Gävle och Kronofogdemyndigheten vittnar om att många som har ersättning från Försäkringskassan ofta får restskatt.

8 500 kronor i månaden från försäkringskassan, plus cirka
1 500 kronor från en avtalsförsäkring, det är vad Monika Bergius från Sätra i Gävle har att leva på per månad. Och då är en skattesmäll på sex- till sjutusen kronor ganska mycket pengar.

- Jag tycker nog att Försäkringskassan borde ta lite mera skatt från början så att vi slipper såna här kallduschar, säger Monika Bergius till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".