Fallet Engla

Gävleborgspolisen tog inget DNA-prov på 42-åringen

I februari i år fick Gävleborgspolisen en förfrågan från dalapolisen om att ta ett DNA-prov på 42-åringen från Torsåker. Men av någon orsak har förfrågan blivit liggande, något som nu ska utredas.

42-åringen från Torsåker förekom redan i november 2006 i den så kallade Pernillautredningen.

Dalapolisen fick då in ett tips om att 42-åringen kunde vara inblandad i mordet på Pernilla Hellgren från Falun.

Sedan fick polisen in ytterligare ett tips från allmänheten och i februari i år så beslöt dalapolisen att skicka en förfrågan till gävleborgspolisen om att ta ett DNA-prov på 42-åringen, något som alltså inte har skett.

Torsåkersbon, som har erkänt mordet på Engla Höglund från Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun år 2000, utreds nu också för minst fem ouppklarade mord.

På onsdag väntas nästa förhör med 42-åringen hållas, och då kommer polisen att fråga honom om det olösta mordet på Pernilla Theorin i Avesta.

Hon hittades död i en brinnande lägenhet i augusti 2006, och polisen kunde senare konstatera att hon hade mördats innan branden utbröt.

Torsåkersbon kommer också att förhöras om ett mord på en 16-årig flicka i Göteborg som hittades mördad på en kyrkogård 1994, och en 22-åring från Mariestad som försvann efter en danskväll 1992.

Dessutom om två mord i Norge, på en 12-åring och en 20-åring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".