1 av 2
Foto: Magnus Hansson
2 av 2
Arkivbild Scanpix
Gävleborg

Flera missöden för X-trafik

X-trafik har under de senaste två veckorna råkat ut för flera missöden. Så pass många att man flera gånger har fått ta ur tågset ur trafiken. Enligt X-trafiks marknadschef Lars Björling så har man inte varit med om något liknande på flera år.

Det började med en urspårning i Gävle då ett tågset fick plockas ur tidtabellen. Sedan skedde ett rälsbrott vid Hamrångefjärden och i gårkväll vid Gusseberget körde ett tåg på en älg som gjorde att det blev stora skador under lok och vagnar.  

Vandalisering

Det skadade tåget, som skulle plockas ur trafik, blev sedan vandaliserat i Söderhamn, efter att någon kastade en sten in i lokets framruta. Rutan gick sönder och X-trafik måste nu bekosta en ny för 100 000 kronor.

Underhåll av spåren på ostkustbanan 

Det som gör saken komplicerad nu är att ett planerat banunderhåll på sträckan Gävle-Sundsvall gör att en enda missöde vänder upp och ner på tågtidstabellen. Idag tisdag till och med söndag så ställs alla tåg in mellan kl 8.45 -15.00. Busstrafik ersätter.

Fortsatta problem

Under minst ett år framöver , så kommer även tågmötesplatser byggas på ostkustbanan. Detta kommer även att ställa till problem får tågresenärerna.
 – Vi får räkna med att ha banarbeten och ersättningstrafik på ostkustbanan till och från, säger X-trafiks marknadschef Lars Björling till SR Gävleborg.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista