1 av 2
Arkivbild.Foto: Oscar Peirrou
2 av 2
Sorg i Stjärnsund. Foto: Scanpix
Fallet Engla

Gävleborgspolisen är förtegen

I februari i år så beslöt dalapolisen att skicka en förfrågan till Gävleborgspolisen, om att ett dna-prov skulle tas på 42-åringen. Men av någon anledning har alltså dna-provet inte tagits, något som nu ska utredas. Gävleborgspolisen vill inte svara på frågan om man har frågat 42-åringen om han ville lämna ett dna-prov frivilligt eller inte. Detta ska nu också utredas.

I slutet av februari fick Gävleborgspolisen en förfrågan från Dalapolisen om att ta DNA-prov på 42-åringen, gällande mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000.
Men av någon anledning blev förfrågan liggande och Gävleborgspolisen har nu anmält sig själv på samma sätt som Dalapolisen gjorde i måndags. Åklagarmyndigheten ska nu göra en utredning.

Fanns med i Pernillautredningen

Den misstänkte 42-åringen från Torsåker förekom redan i november 2006 i den så kallade Pernillautredningen.

Dalapolisen fick då in ett tips om att 42-åringen kunde vara inblandad i mordet på Pernilla Hellgren från Falun.
Går det att vinga fram dna?

Men frågan är då vilka befogenheter gävleborgspolisen hade att tvinga 42-åringen att lämna ett dna-prov.

Enligt Micael Dahlberg, åklagare i Gävle, så krävs en viss brottsmisstanke för att polisen ska kunna tvinga en person att lämna dna. Det räcker alltså inte med att personen i fråga bara förekommer i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".