1 av 2
Språkkonsulten Ann-Louise Forsström. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Fredrik Scheu tycker att det är bra med mycket engelska i undervisningen. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Språkvårdare kritisk till engelskspråkig undervisning

Engelska skolan i Gävle vill utöka sin verksamhet med ett mellanstadium. Men den här satsningen får nu kritik av språkkonsulten Ann-Louise Forsström i Gävle, som menar att barn som får sin ämnesundervisning på engelska har svårare att ta till sig kunskaper än om de blir undervisade på svenska.

Ann-Louise Forsström räknas som en av de 150 personer i Sverige som får kalla sig för specialist på svenska språket. Hon utbildar anställda på flera myndigheter i landet, bland annat på PPM myndigheten.  Enligt Ann-Louise Forsström, så är det förödande om barn får sin undervisning på engelska när det gäller basämnena.  

– Svenska språket är inte tillräckligt utvecklat hos barnen och nyanserna försvinner om man ska ta information på ett främmande språk, menar hon och berättar att barn tar emot information passivt om det sker på ett främmande språk. 
Engelska skolan är kritisk 

Engelska skolan tillbakavisar dock kritiken med argumenten att skolbarnen lär sig nya uttryck, som de har nytta av i framtiden samt att de får lära sig tidigt att förstå och konversera på engelska.  

– Vi pratar både engelska och svenska och det tror jag är bra, säger svenskläraren Fredrik Scheu på Engelska skolan i Gävle.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista