Språkkonsult Ann-Louise Forsström tror att att en ny språklag kan ställa till problem för Engelska skolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm.
gävle

Engelska skolan drabbas av nytt lagförslag?

Ny språklag ska stärka det svenska språket i skolan. Men det kan sätta käppar i hjulet för den internationella Engelska skolan i Sverige som använder engelska i drygt hälften av all undervisning.

Den tilltagande internationaliseringen med engelska som språk har förändrat det svenska språket negativt.

Det konstateras i en färsk statlig utredning som ska ligga till grund för en ny språklag som bland annat ska stärka det svenska språket i skolan.

Enligt språkkonsulten Ann-Louise Forsström i Gävle så har det gjorts undersökningar över vad som händer med svenska skolbarn när de blir undervisade på engelska i något ämne.

– Eleverna blir väldigt passiva på lektionerna eftersom de inte kan gå djupare. De bara sitter och får information, de deltar inte själva i lärandet, menar Ann-Louise Forsström.

Anthony Millford, rektor på Engelska skolan i Gävle köper dock inte det här resonemanget.

Han anser att skolelever i dag måste förberedas på en mer internationell framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".