fallet engla

Anders Eklund begärs häktad för mord

Åklagaren begär nu 42-årige Anders Eklund från Torsåker häktad för morden på 10-åriga Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Anders Eklund sitter redan häktad sedan i fredags misstänkt för människorov, men eftersom han sedan dess har erkänt att han dödat två personer har brottsrubriceringen förändrats. Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp ska nu tillsammans med dalapolisen kartlägga Anders Eklunds liv och resor och undersöka om han kan knytas till fler ouppklarade mord.

Hur brotten har begåtts är intressant att utreda - men att det är samma tillvägagångssätt behöver inte betyda att det är samma gärningsman.

Finns det DNA-spår är det enkelt att lösa, men den här kartläggningen kommer framför allt att handla om brott där det inte finns DNA, men där det kan finnas andra spår att gå på.

– Man kanske kan hitta fragment av fingeravtryck, föremål hemma hos honom, säger Paul Johansson, chef för rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Gruppen kommer nu att kartlägga Anders Eklunds alla resor - privat och i jobbet som lastbilschaufför - och det kan bli aktuellt att samarbeta med polis i andra länder för att undersöka om han kan knytas till brott som begåtts där.

I Sverige finns det 200 ouppklarade mord som begåtts de senaste 25 åren och som alltså inte är preskriberade.

Gärningsmannaprofilgruppen kommer framför allt att rikta in sig på kvinnomord, men hur många brott som kommer att ingå i kartläggningen är inte klart än.

Det är svårt att säga hur hög sannolikheten är för att Anders Eklund kan knytas till fler brott än dem han nu erkänt.

– Sannorlikheten finns men att spekulera i om den är hög eller låg. Trots allt är det normala att man begår ett brott, här har han begått två brott men det behöver inte vara fler, det ska man ha klart för sig, säger Paul Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".