Fulla brevlådor kan tipsa tjuvar
gävle

Polisen varnar för hjälporganisation

Polisen misstänker att organisationen Orphan Home Care som just nu samlar in kläder i Gävle också gör inbrott. Orphan Home Care lägger lappar i brevlådor om att de vill samla in kläder till välgörenhet. Men polisen misstänker nu att lapparna läggs i brevlådorna i syfte att kartlägga folks vanor - och att informationen sedan används för att begå inbrott.

Polisen misstänker alltså att man använder flygbladen som ett alibi för att titta i folks brevlådor.

Har tex inte morgontidningen tagits in så kan det ju ge signaler om att ingen är hemma.

De fem hushåll som senast har fått inbrott i Gävle hade också fått ett flygblad från Orphan Home Care om klädinsamling.

Och de personer som ligger bakom organisationen är också kända hos polisen.

Polisen kartlägger nu Orphan Home Cares rutiner när det gäller flygbladen. Och det man har kommit fram till är att det är endast i brevlåder tillhörande fristående villor och radhus som flyglad delas ut. Och flygbladen delas ut selektivt.

Det är alltså inte varje villa eller radhus som får det här flygbladet. Polisen uppmanar nu att grannar att ta reda på vilka som har fått ett sånt här flygblad samt varna dem för vad som kan ske. Polisen vill också ha in tips från allmännheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".