Anders Eklund sedd genom dörrspringan under häktningsförhandlingen i Falu tingsrätt på fredagen.
Fallet Engla

Eklund häktades för mord

Strax före klockan halv fem på fredagseftermiddagen häktades Anders Eklund från Torsåker av Falu tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för morden på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Han var tidigare häktad för människorov.

Falu tingsrätt häktade som väntat Eklund på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. Häktningsförhandlingen bevakades av ett stort medieuppbåd. Intresset från allmänheten var också stort.

Eklund kom iklädd grön t-tröja och mjukisbyxor. Efter det att åklagarna begärt honom häktad visades åhörarna ut ur rättssalen.

Den fortsatta förhandlingen skedde bakom stängda dörrar och de uppgifter som lades fram där är sekretessbelagda.

Medger häktning

Eklund medger via sin advokat Leif Silbersky häktningsyrkandena. Silbersky betonade att utredningen var i sin linda och att man därför ville hålla öppet för att det inte nödvändigtvis rör sig om mord utan möjligen dråp.

Han var inte pigg på att lägga ut texten om vad han ansåg om bevisningen som presenterats mot hans klient.

-Det ska jag ta och diskutera under resans gång. Huruvida den är hållbar i slutskedet eller ej, det vet jag inte, säger Leif Silbersky.

Eklund är sedan tidigare i veckan också delgiven misstanke om ett våldtäktsförsök i Sandviken.

Den rättsmedicinska undersökningen av den tioåriga flickans kropp blev klar på torsdagen. Men på vilket sätt hon berövades livet vill inte Dalapolisen berätta.

-Spaningsledningen har fått del av de preliminära resultaten och där stannar de än så länge, säger presstalesmannen Sven-Åke Petters till TT.

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp har fått i uppdrag att kartlägga Eklunds liv i detalj. Man ska undersöka om Eklund kan ligga bakom fler ouppklarade brott och mord. Troligen kommer man även att granska om han har kopplingar till ouppklarade våldtäkter. Som lastbilschaufför har Eklund rest utomlands. Hans DNA-profil ska därför infogas i Interpols internationella databas.

-Skälet är att se om Eklund varit aktiv i andra länder än Sverige, säger Sven-Åke Petters.

TT: Har ni anledning att tro det?

-Ja, i varje fall kan man inte utesluta det.

Erkänt två mord

Eklund har varit häktad misstänkt för människorov sedan i fredags i förra veckan. Eftersom han erkänt att han dödat två personer ville åklagaren i stället få honom häktad för mord i två fall.

Polisen fick upp ögonen för Eklund genom en osannolik slump. En man som var ute och promenerade i Stjärnsund provade sin nya digitalkamera och tog bilder på allt som kom i hans väg. Mindre än en minut efter det att han fångat den cyklande Engla Juncosa Höglund på bild, knäppte han en ruta på Eklunds bil som kom på samma väg. Sedan polisen fått tillgång till bilderna och fått klart för sig att bilägaren var Eklund - en man dömd för flera sexbrott - tog det inte lång tid förrän han greps vid sin lastbil vid en rastplats i södra Sverige. Polisen har fått massiv kritik för att Eklund inte tidigare knutits till mordet på Pernilla Hellgren

Han har vid flera tillfällen pekats ut som gärningsman av tipsare och hans utseende stämmer väl överens med den fantombild som publicerades efter dådet.

-Jag är nöjd med att tingsrätten häktade honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu fortsätter förundersökningen, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund till TT.

Bland annat ska ytterligare förhör hållas och tekniska undersökningar genomföras.

Åtal ska vara väckt senast den 2 maj.

Robert Holender/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".